Til seneste kommentar

Forslag til klatrende sommerblomster i kasse?

Hei! Jeg tenker å plante i en blomsterkasse utendørs, når bør jeg gjøre det? Det er i en kasse som har «klatrestativ» bak seg, fint til klatreplanter. Hvilke klatreplanter anbefaler dere i såfall? Når får dere georginer inn feks?
Mvh Liv Lunde
Liv

Kommentarer

 • Hei Liv!

  Jeg hjelper deg gjerne med plantetips, men jeg trenger først litt mer informasjon!

  1. Ønsker du noe flerårig eller sesongplanter?
  2. Hvor stor er kassen?
  3. Hvor i landet er dette i forhold til klima, hvis du vil ha noe flerårig?
  4. Er det mye sol, skygge eller vind på stedet?
  Georginene våre burde begynne å komme inn i løpet av de neste ukene, men det er fortsatt litt risikabelt å plante ut mange planter de fleste stedene i landet. Ferdige sesongplanter som georginer krever at det ikke kommer flere frostnetter der du bor - vanligvis regner vi med at det er trygt ca. halvveis i mai, men det kan jo variere.

  Kom tilbake til meg med litt mer informasjon, så hjelper jeg deg videre!
  Silje Gartner
 • Hei igjen
  Jeg tenker mest sesongbasert, det er en kasse kjøpt fra dere som heter Cultura Plantekasse
  Lengde 78 cm. Jeg bor i Bergen. Det er ettermiddagssol på ballkongen, så ganske mye sol til tider, men også skygge og lite vind. Blir fort veldig varmt der. Kassen står solvendt med «ryggen» til. Jeg har litt gammel jord i den, og noe Eføy jeg håper komme tilbake, selv om den ser helt død ut nå uten noen blader… 😅 ja, det er nok for tidlig å plante ut nå. Har hatt georginer før og de ble veldig høye og flotte, men fikk de ikke til i fjor. Forsøkte også med Clematis, men det ble mislykket.. de kom aldri, men i september/oktober kom de med grønne blader. Har du noen andre tips? Og kan jeg bruke gammel jord med ny jord? Har tatt utav det øverste laget som var mye mose på da det har vært veldig dårlig vær her😅
  På forhånd takk!!😍😍
  Liv
 • Liv
 • Takk for utfyllende informasjon!

  Georginer høres jo ut som de burde klare seg veldig fint i denne kassen, om du vil gjøre et nytt forsøk. Klematis kan være litt sær, og burde helst plantes et sted for den kan etablere seg og komme tilbake hvert år - kassen blir nok litt liten til det.

  Andre klatreplanter som er sesongplanter men vokser raskt er for eksempel Thunbergia (Susanne med det sorte øyet) eller Ynder, om du vil ha noe som blomstrer og klatrer. De er begge glade i sol, men spesielt ynder tåler lett halvskygge også. Lofos er en annen klatrende eller hengende plante som kan fungere - den elsker sol, og tåler litt skygge.

  Ellers er det jo flere sommerblomster som ønsker sol enn som ønsker skygge, så det er mye forskjellig du kan plante. Hvis du velger en klatreplante så bør du nok gå for noe lavere i forkant, slik at de ikke blokkerer for lyset til klatreplanten - Spansk Margeritt, vanlig Margeritt, Diascia, Surfina, Million Bells og Silver Falls er alle planter som kunne fungert fint som en "første rad" - noen av dem er opprettvoksende, mens flere av dem henger, etter hvor høye du ønsker at de skal bli.

  Du trenger ikke å skifte ut jorden, men bland gjerne inn litt ny næringsrik jord eller kugjødselkompost - og husk at sommerblomster skal vokse mye raskt, så spe på med næring gjennom sesongen.

  Håper det ga deg noen tips - det er bare å komme tilbake til meg om du har flere spørsmål!
  Silje Gartner
 • Tusen takk for så utfyllende svar!! Dette blir nok til god hjelp! :-)
  Liv

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.