Til seneste kommentar

Hvordan fjerne mose i gressplen?

Hei:)Jeg har en (østvendt)hage med en del mose som jeg ønsker bort. Gjødslet litt i fjor for å se om dette hjalp. Holdt gresset fint og mosen litt i sjakk, men ønsker den bort.
Hva kan jeg gjøre?
Erik

Kommentarer

 • Hei Erik!

  Det beste tiltaket for å unngå mose i første omgang er jo å holde plenen så sunn og frisk som mulig. Mosen kommer der gresset ikke trives optimalt, og ofte er årsaken mangel på lys, luft og næring. Du kan jo gå over med en mosefjerner, men om du ikke gjør andre tiltak er det sannsynlig at den kommer tilbake.

  Først kan du kontrollere PH-verdien i jorden din ved å skaffe en PH-tester. Dette vil vise deg om du trenger å kalke eller ikke. Riktig PH-verdi vil gjøre næringsstoffene i gjødselen tilgjengelig for gresset, og det kan være like dumt å kalke for mye som for lite. Derfor bør dette kontrolleres først om du har mulighet til det.

  Deretter er det jevnlig gjødsling som skal til. Det finnes noen gjødseltyper som også har en effekt mot mose, men det viktigste er at gresset får næring. Du gjødsler når du ser at gresset har begynt å vokse om våren, og så en gang til i løpet av sommeren men ikke senere enn ca. august, litt avhengig av hvor tidlig frosten kommer der du bor. Dette bør gjøres hvert år.

  I tillegg har gresset godt av å ikke bli klipt for kort. Det er jo veldig praktisk for oss å klippe kort når vi først skal klippe, men for gresset (og for å holde mosen unna) er det mye bedre å klippe lite og ofte, enn mye og sjeldent. Mens du jobber for å fjerne mosen bør du stille gressklipperen litt høyere enn du pleier.

  Det partiet som er veldig gult kan ha behov for ettersåing om det ikke kommer seg når resten av gresset begynner å vokse. Du kan gjerne bruke en rive for å fjerne det døde, gamle gresset slik at det nye får mer luft, og så fylle på med f.eks. toppdress og nye gressfrø.

  Lykke til!


  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.