Til seneste kommentar

Hvorfor er Monsteraen min "lei seg"?

Pottet om i mars. Første bildet er fra juli i fjor, resterende er nå. Den ser lei seg ut.

Regina

Kommentarer

 • Hei Regina!

  Begynte den først å henge etter ompottingen? Det kan være flere grunner til dette, men først og fremst er det ikke uvanlig at planter "sturer" litt etter en ompotting og kanskje til og med slipper noen blader eller får andre skader. Det er jo et lite sjokk for planten, og ofte trenger de litt tid til å venne seg til sitt nye hjem.

  I tillegg er Monstera en klatrende plante. Når du kjøpte den var den ung, og klarte å holde seg oppreist ganske greit selv, men du vil uansett måtte hjelpe den med støtte etter hvert som den vokser. Når du nylig har plantet om bør du være litt forsiktig med vanningen, da røttene plutselig har mye mer jord rundt seg som holder på vannet enn vanlig. Bladene kan bli litt "slappe" av både for mye og for lite vann, men om bladene begynner å bli gule er det fare for overvanning - heldigvis ser det ikke ut som det er tegn til dette per nå!

  Her hadde jeg gitt planten en så god oppbinding om mulig (en mosestokk midt i potten er veldig praktisk, og gjør det enklere å få en god form på planten) og så avventet. Gi den passelig med vann, godt med indirekte lys og en god dose tålmodighet - med alt hell og all sannsynlighet vil den ta seg opp igjen om en stund!
  Silje Gartner
 • Takk for rask tilbakemelding. Ompotting blir egentlig feil ord, jeg byttet kun jord, siden potten fortsatt var stor nok. Byttet til større potte i fjor. Kjøpte planten for ganske akkurat to år siden.

  Godt spørsmål, jeg er litt usikker. Tenkte det var først etter ompotting den ble slapp, men tror den viste litt tegn til det også før den fikk ny jord. Vannet godt når jeg hadde byttet jord, men siden den holdt seg fuktig lenge etter det tok det noen uker før jeg vannet på nytt igjen. Har kun vannet den ene gangen etter at den fikk ny jord i mars, og den er fortsatt fuktig om man stikker fingeren ned i jorden.

  Når det kommer til å binde opp, har jeg alltid gjort det litt, som bildene viser. Men klarer den at jeg bøyer opp den enda mer? Jeg er redd at stilkene går av eller at jeg røsker for hardt i røttene, men behovet for å binde opp er kanskje så stort at den klarer litt juling for å komme dit?

  Regina
 • Takk for oppklaring! For planten blir det jo litt det samme, da den uansett ble utsatt for en forandring når du ga den mer jord. Fikk du sjekket røttene når du pottet om? Hvis den begynte å bli slapp også før ompottingen så kan det være at røttene har tatt skade og for eksempel sliter med å ta til seg vann. Det kan også føre til at den blir "slapp" og ser ut som den tørker til tross for fuktig jord.

  Ja, det er jo litt vanskelig når den først har blitt så stor. Monstera funker best om du er veldig rask ute med oppbindingen, så du slipper å "tvinge" de store greinene når den har vokst - men som du sier er det nok verdt å være litt hardhendt her, og heller fjerne noen av de minste bladene. Da vil den også ha mer energi til å fokusere på å danne store, nye blader! Knekker en grein eller to under behandlingen så tåler jo planten det, bare unngå at det er hovedstammen.

  Hvis du ikke sjekket røttene når du ga den mer jord så kan det være verdt å ta en titt nå, spesielt om jorden har vært våt så lenge. Jeg hadde akkurat samme problem med min Monstera nylig - røttene hadde begynt å råtne og den var slapp i bladene som din, men jeg fikk fjernet det råtne og dermed hindret spredning, beskjærte planten litt tilbake slik at de gjenværende røttene ikke hadde for mye plante å vedlikeholde, og ga den en veldig lett jordmiks. Nå er den på bedringens vei, med en god dose tålmodighet fra meg! :-)
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.