Til seneste kommentar

Prydegress i blomsterkasse - hvordan går jeg frem?

Hei,

(Obs! Postet akkurat lignende mail, men glemte dessverre vedlegget).

Vi ønsker å plante prydegress og lignende i plantekasser uten bunn, på gresset i hagen, av typen «Høybed Cortenstål», og trenger alle tips vi kan få da vi aldri har plantet noe selv før!

Spesifikt lurer vi på:
-Stemmer det at vi bør ha noen form for «duk» under, da kassene er uten bunn og da vi har gress som underlag?
-Hvilken type jord ville dere anbefalt for planting?
-Vi så for oss å plante blant annet: Silkekinagress 'Ferner Osten',
Blåsvingel 'Intense Blue', og Hagerørkvein 'Karl Foerster'. Tar gjerne imot flere tips også (se vedlagt inspirasjonsbilde som vi syns er fint), vi tenkte ha litt høyde da disse skal plantes som delvis skjerming. Gjerne noe som kan holde seg over vinteren om mulig.
-Vil det være mulig å også plante andre vekster i samme kasse f eks, noen markjordbær eller lignende? Eller vil dette «konkurrere» med resterende planter?
-Vi tenkte også plante frø av typen «Frøblanding Blomstereng» i egen kasse, er det noe spesielt vi bør tenke på her? Tid på året f eks?

På forhånd tusen takk for all hjelp!
Mvh Linn
Linn

Kommentarer

 • Hei Linn! Så gøy at dere er i gang med deres første planteprosjekt!

  Angående duk under kassen så kan dere jo velge litt - en duk vil hindre eventuelt rotugress eller gress å vokse opp gjennom jorden, men det vil også hindre det du planter fra å kunne vokse seg dypere ned i bakken under kassen for et kraftigere rotsystem og bedre tilgang til vann. Du kan i stedet fjerne gressmatten og sette kassen rett på bakken, eller dekke gresset med et lag med papp. Det vil kvele gresset, og så brytes ned etter litt tid å gi plantene tilgang til jorden under.

  Det er jo en flott idé med mange forskjellige typer prydgress! Alt prydgress vil visne ned om vinteren, selv om de kan komme tilbake neste år - tenkte du at du også ønsker noe vintergrønt?Hva du kan plante vil jo også avhenge av hvor i landet du bor, da ikke alle planter er hardføre nok til å klare vinteren hvor som helst. Hvor i landet er dette, evt. i hvilken herdighetssone? Er du usikker kan du sjekke sonen din her: Klimasonekart

  Alle planter som plantes sammen vil jo i teorien "konkurrere", men det er ikke noe du trenger å tenke veldig mye på så lenge du ikke planter noe som er veldig invasivt. Du kan fint plante jordbær langs kanten! Tenk på at jordbær spesielt trenger at det er litt "luft" rundt planten, for at bærene ikke skal råtne.

  Frøblandingen bør du kaste utover jorden nå på våren, så vil de spire når det er varmt nok. Er det en veldig tørr vår kan du passe på å vanne slik at jorden holder seg lett fuktig frem til de spirer. Denne blandingen vil faktisk ikke ha det veldig "godt", så du trenger ikke å bruke spesielt god jord og du bør heller ikke gjødsle - da kan du få mye grønn vekst og lite blomster!

  Kom tilbake til meg med herdighetssonen din og eventuelle ønsker til bedet, så hjelper jeg deg videre med tips. ;-)
  Silje Gartner
 • Tusen takk for raskt og meget informativt svar, dette hjelper oss veldig!

  Vi har da hele 9 meter med 40x40 kasser så vi har mye plass, og vi går da for papp under kassene. Vi bor i Oslo og slik det ser ut, da i sone 3. Det går greit for oss om prydgresset visner men gjerne at det ikke må re-plantes hvert år men kan vokse ut igjen til vår/sommer av seg selv. Så tar gjerne tips til flere slike vekster og annet flott som kunne passet inn. Ja gjerne tips til noe vintergrønt, det hadde vi ikke tenkt på, men tror det generelle fokuset kommer til å være vår/sommer/høst.

  Oi da får vi sette i gang hva gjelder blomstereng-kassene, hvilken type jord ville du da anbefalt til denne frøblandingen, og hvilken jord til prydgresset forøvrig og mulige andre planter (disse bør vel da ha en bedre jordkvalitet slik jeg forsto det).

  Igjen tusen takk for flott hjelp!

  Mvh Linn
  Linn
 • Herlig, takk for informasjon!

  De fleste prydgress som kan overvintre er herdige opp til sone 3-4, med noen unntak som tåler litt mer eller litt mindre. Hos deg i sone 3 burde jo mange fungere, og alle de tre som du har valgt deg ut kan funke! Med prydgress er det jo bare å mikse og matche de høydene og fargene du ønsker - ta en titt på utvalget vårt her: Prydgress Her kan du også sortere på herdighetssone og høyde!

  En annen plante du kan vurdere å bruke er jo bambus. Bambus har mye av det samme uttrykket som gress har, med lange stilker med blader som vaier og rasler i vinden. I tillegg er bambus vintergrønn (med unntak av spesielt harde vintre) og kan gi litt pryd også når gresset har visnet ned! Andre planter som kan gi litt "spill" i det grønne er løvfellende busker som for eksempel Blærespirea - disse kommer i farger fra grønt til rødt til lilla, og kan være en fin kontrastplante. 

  Selv om gresset kan overvintre, så er det litt følsomt for spesielt harde vintre. Når gresset visner ned, så burde du la det være frem til våren. Det visne gresset vil fungere som et "dekke" for røttene, og i tillegg vil du unngå at vann trenger inn i avklipte gresstrå og "sprenger" stråene når det fryser til. Om det kommer en snøfattig men kald vinter, så vurder om du også skal legge f.eks. noe strie eller annet lett materiale over jorden for å beskytte røttene!

  Til frøblandingen trenger du ikke bedre jord enn vår rimeligste Plantejord. Til prydgress og andre flerårige vekster så kan du for eksempel gå for vår Plantejord Kvalitet, og blande inn litt kugjødsel for mer næring og bedre struktur.
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.