Rosehagtorn

Hei. Vi har en rosehagtorn som har skrantet i sommer. Bladene tørker inn og faller av. Hva slags sykdom er dette?  Kommer treet til å klare seg?

Geir

Kommentarer

 • Hei Geir!

  Hagtorn er dessverre en art som er utsatt for mange ulike sykdommer. det er mest trolig noen av soppene Hagtornsrust,Gymnosporangium claariiformae eller Pærenrust gymnosporangium fuscum. Begge soppene verdiveksler med ener slik at det eneste å gjøre er å ikke ha noen einer på minst 300 meters avstand. Det er dessverre ikke noen behandling mot disse soppene. Så bare unngå einer og samle sammen blad og legg i restavfall slik at det minsker proble,er og begrenser soppenes dannelse.
  Hedvig Gartner
 • Hei.
  Jeg har en rosehagtorn vi plantet i hagen for 3år siden. Nå har vi akkurat plantet Himalayaeiner "Juniperus squamata" under Thujaen, 3m fra Rosehagtornen. Så leser jeg om soppsykdommene som spres mellom treet og einer, gjelder det alle einer? også Himalayaeiner 'Blue Carpet' - "Juniperus squamata" ?
  Må jeg grave opp Blue carpet og kvitte meg med dem?
  Mvh.
  Ina
  Ina
 • Hei Ina!

  Den mest vanlige varianten av denne veksler hovedsakelig med vanlig einer, Juniperus communis, men det finnes også en mindre vanlig sopp som også går på andre typer einer. Jeg kjenner ikke til at den har gått på Himalayaeiner, men jeg kan ikke utelukke at den kan det. 

  Du må nok ikke grave den opp om du ikke har sett noe tegn til soppene, men om du ønsker å være føre-var så kan du jo det. Jeg hadde vel heller sett det an og heller fjernet planten hvis problemet noen gang oppstår. :-)
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.