Til seneste kommentar

Hvorfor får sitronene mine brune flekker og hvitt støv?

Jeg kjøpte et sitrontre hos dere ifjor vår, det har vokst fint og har flere sitroner. Nå har en av sitronene fått brune flekker og noe som ser ut som hvitt støv. Hva kan det være? Hva gjør jeg? Sitronene har hengt på treet ganske lenge.
Linda

Kommentarer

 • Hei Linda!

  Det er vanskelig å gjøre en god vurdering uten å se planten, men min første tanke er at det kanskje rett og slett er råte og mugg? Hvis sitronene har hengt på treet for lenge vil de etter hvert begynne å råtne, slik all frukt gjør når de blir overmodne.

  Hvis du tror at dette kan stemme er det på tide å plukke av frukten. Den er nok litt sent å spise dem i så fall, men da kan du i det minste unngå å spre muggen videre og du kan også la treet bruke energien sin til å danne nye frukter.

  Hvis du tror at det er en annen årsak så send meg gjerne et bilde så jeg kan se nærmere på saken. :-)
  Silje Gartner
 • Hei, tusen takk for svar. Jeg tror du kan ha rett. Sitronene hang en evighet før de ble gule - litt vanskelig å vurdere når de var ordentlig modne. Da plukker jeg av resten før det samme skjer med dem…
  legger ved et bilde for sikkerhets skyld. Jeg blir veldig glad hvis det bare er det, for treet har vokst seg så stort og fint!

  Linda
 • Takk for bildet!

  Dette ser jo ikke ut som typiske råteskader - det kan se ut som en annen soppsykdom som ofte går på sitrus. Det kan være mer alvorlig enn bare mugg, da dette også kan smitte over på bladverket.I tilfellet det er dette så fjern alle fruktene med det samme, men sjekk også over bladene. Hvis det er bladverk som kan ha fått smitte så fjern disse også - ved å fjerne alle de infiserte plantedelene kan du forhindre smitte, inkludert visne blader som kanskje har falt ned i potten. 

  Hvis det ikke har nådd bladverket enda i noen større grad så er det stor sjanse for at det kan gå fint med treet likevel, så lenge du følger med på utviklingen og er rask med å fjerne de syke plantedelene!
  Silje Gartner
 • Takk. Jeg ser ingenting på blader, men muligens bittelitt på en frukt. Har fjernet den også og håper på det beste! Det er ikke noen annen behandling jeg kan gi det?
  Linda
 • Jeg har ikke personlig prøvd behandling for akkurat denne soppen, men du kan prøve en blanding med bakepulver og vann, ca. 20g bakepulver til 1l vann, og dusje planten med denne for å forsøke å ta livet av eventuelle sporer.

  Du kan også bruke Trim Plantespray forebyggende for god plantehelse og bedre motstand mot angrep av sopp og sykdommer. Men det viktigste du gjør er å fjerne plantedeler der du ser at soppen finnes. :-)
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.