Til seneste kommentar

Hvilke frø trenger lys for å spire?

Hvilke planter/ frø skal ha lys for å spire?
Anlaug

Kommentarer

 • Hei Anlaug!

  Det er ofte planter som har svært små frø som spirer best om de bare trykkes lett ned i fuktig jord for å komme godt i kontakt med jorden, uten å dekkes over. Om et frø er avhengig av lys for å spire så skal dette stå informert om på frøposen.

  I noen tilfeller er ikke frøet avhengig av lys for å spire, men spirer raskere om de får litt lys. I disse tilfellene står det ikke alltid opplyst på posen - dette gjelder for eksempel basilikum, paprika og sellerirot.

  Her kan du lese mer om ulike behov for spiring: Slik får du vanskelige frø til å spire.
  Silje Gartner
 • Takk for svaret, Silje! Mulig det ikke kan svares på mer konkret; men for å være konkret selv så har jeg skjønt at blodbeger må ha mye lys for å spire! Dette har jeg også erfart nå! Klokkeranke er jeg usikker på.., men endelig ser jeg noen små antydninger til spirer - jeg har flytta på de fram og tilbake fra under benk på baderom og opp på benk under vekstlys! Kjempeverbena har jeg lest skal ha det mørkt?  Jeg må også si at jeg er veldig fornøyd m Plantasjen! God service, og særlig at vi får pant for å levere staudepotter tilbake - miljøgodt!!
  Anlaug
 • Hei Anlaug!

  Du har helt rett i at blodbeger spirer mye bedre om de får lys, og det er den vanligste grunnen til at noen sliter med å få til disse frøene.

  Klokkeranke har store frø, og du kan med fordel bløtlegge dem for eksempel i fuktig tørkepapir på kjøkkenbenken et døgn eller til og med frem til de spirer, og så flytte dem over i potter med jord. Dette fordi mange store frø gjerne har ekstra beskyttelse mot å spire på feil tidspunkt ute i naturen, og en stund i jevn fuktighet bryter ned disse beskyttelsene raskere. Jeg kjenner ikke til at de er avhengig av lys, det tror jeg ikke, men de spirer raskest med jevn undervarme.

  Kjempeverbena skal ikke trenge mer enn et lett dryss med jord eller vermiculite, men en vanlig utfordring med denne er at den kan ha behov for kuldestratifisering, altså en periode i lav temperatur. Noen frø er avhengige av en "vinter" for å spire. Her holder det vanligvis å legge dem i kjøleskapet i en uke eller to.

  Så hyggelig at du er fornøyd med oss og miljøtiltakene våre!
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.