Strelitzia som hangler

Kjøpte stor Strelitzia for 3 år siden. I løpet av tiden har stadig flere stilker/blad blitt kuttet. Forrevne blad, krøllete, knekte stilker mm. For tre mnd siden plantet jeg den om i håp om bedring. Men nei, den sturer. Ingen nye stilker. Seks blad fortsatt, men ingen helt fine. Står et stykke fra vindu, men i lys stue. Å klippe ned planter hjelper jo gjerne, men neppe på denne planten?
Åse

Kommentarer

 • Hei Åse!

  Så kjedelig at Strelitziaen din sliter litt. At bladene deler seg/sprekker opp er faktisk helt naturlig og noe den gjør i naturen for å ha mindre motstand for vinden, men resten av skadene tyder jo på at den ikke trives optimalt.

  Du har rett i at denne ikke kan beskjæres på samme måte som en del andre planter for å bli tettere. De brune tuppene og kantene som krøller seg tyder på at den synes det er for tørt - det er et vanlig problem i stuene våre, og spesielt gjennom vinteren. Varmekilder og godt isolerte hus fører til tørr inneluft, og mange planter trives dårlig med dette. Det pleier ikke å være et like stort problem på sommeren når vi både lufter mer og skrur av varmen, men det kan komme tilbake om vinteren.

  Et par ting du kan tenke på for å gjøre forholdene bedre for planten, spesielt gjennom vinteren, er:

  1. Hold den unna påslåtte varmekilder. Spesielt varmepumpe tørker ut luften, så om planten kan stå så langt unna denne som mulig er det best. 
  2. Om vinteren bør den stå så lyst som mulig, om den kan. Sørvendt vindu går helt fint om vinteren, da solen uansett er både svak og fraværende. Vekstbelysning kan gi den god støtte gjennom vinteren om det er vanskelig å gi den en plassering nært et vindu. 
  3. Gode tiltak for å øke luftfuktigheten der planten står er f.eks. å sette flere planter sammen, å gi den en jevnlig dusj (den bør være svært jevnlig, ellers kan det gjøre vondt verre) eller å sette en beholder med vann under eller i nærheten av planten. Jeg pleier å legge et lag med f.eks. stein i bunnen av pyntepotten og ha litt vann i bunnen, slik at det kan gradvis fordampe - pass bare på at vannet ikke når potten, slik at røttene blir stående i vann. Du kan også gå til innkjøp av en luftfukter, om problemet er stort. 
  Ellers er det tålmodighet, litt næring nå i sommerhalvåret og godt med indirekte lys som skal til. Om du ikke har gitt den større potte siden du kjøpte den så kan det også være lurt å tenke på en ompotting, da for liten potte også kan hindre veksten. :-)
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.