Sykdom på gullranke og pengetre

Plantene jeg har i leiligheten synes å alle sakte visne bort av samme sykdom. Men hvilken sykdom? De har alle fått det jeg tror er mugg (hvit hårete belegg øverst på jorda). Da har jeg skrapt bort muggen, vannet mindre, og strødd kanel på toppen av jorda. Men likevel er de slitne og henger. De får også gule og sorte blader som faller av. Jeg tenkte tidligere at de skyldtes fuktig omgivelser, men jevnlig bruk av luftavfukter har ikke hjulpet. Jeg ser heller ingen tegn til skadedyr på selve planter, men har derimot observert en del bananfluer som flyr rundt plantene. Hvordan kan jeg redde de fine. plantene mine?                            

Marita

Kommentarer

 • Hei Marita!

  Så hyggelig at du hører fra deg!

  Her tror jeg faktisk at for lite vann er problemet, ikke for mye. I alle fall tror jeg at det er problemetmed gullranken, som ser veldig slapp og tynn ut. Det pleier å være tegn på undervanning når det kommer til denne planten.

  Det positive er at gullranken kommer seg om de får vann.

  Pengetreet tror jeg nok kan ha fått rotråte om den tidligere har fått for mye vann. Da det er en sukkulent så er det større risiko for råtelse da den trives best i det tørre. En slik skade kan også ta en stund før det syns. Generelt pleier tykkbladede lanter som denne vise det ved at den blir svart eller mørkebrun rett over jorden der den viker seg.

  Prøv å se om du kan se noen råtelse ved at du forsiktet sjekker ved jorden. Har den ikke det kan du prøve å rette den opp ved å f.eks sette en pinne den kan lene seg mot, rense bort det døde og se om de kommer seg. Sukkulenter som denne kan du også ta stiklinger av.

  Plukk bort en av de små 'grenene' (de pleier å løsne ganske lett der ved feste) og la den tørke i en dag eller to. Deretter kan du legge den på litt såjord og holde det fuktig. Med tiden vil røttene begynne å vokse og du får da en ny plante fra denne.

  Her kan du lese mer om plantene du har:

  Planteguiden - Gullranke

  Planteguiden - Pengetre

  Lykke til!
  Jennie Gartner
 • Tusen hjertelig takk for raskt svar! Da skal jeg prøve meg på tipsene dine ☺️
  Marita

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.