Ta vare på eukalyptus

Hei! Har kjøpt en liten eukalyptus hos dere i dag. Leser litt forskjellig ang hvordan den skal overvintres. Noen steder står den innendørs og andre steder står det lyst og kaldt. Jeg har innglassa balkong. Er det best for den å overvintre der eller i stua i romtemperatur?

Ellers trenger den vell mye vann? Skal den beskjæres for å stimulere til mer vekst? Er det andre ting jeg bør tenke på for å ta vare på den og unngå at den tørker?
Alette

Kommentarer

 • Hei Alette!

  Her har folk litt ulike erfaringer på hva som fungerer. Eukalyptus skal overvintres frostfritt, men en kjølig og lys plassering er nok det beste. Da vil den få "hvileperioden" sin, men samtidig beholde det den kan av bladverk. En frostfri garasje, kjeller eller bod med vinduer kan fungere. Om det holdes frostfritt på balkongen din så kan den fungere utmerket, ellers bør nok treet stå lunere.

  Du kan også overvintre den inne i huset, men da kan tørr luft og for mye varme være et lite problem. Et uoppvarmet rom med vindu er nok det beste alternativet da, om det er mulig. :-)

  Eukalyptus trenger mye vann og lys i vekstsesongen, og liker dårlig å tørke. Du kan absolutt beskjære kronen for en jevn og tett vekst - uten beskjæring har de en tendens til å komme med litt lenger skudd som skyter litt ut fra kronen. Ikke et problem, men ikke veldig dekorativt. En grei ting å gjøre i forhold til uttørking er å gi det en litt større potte hvert år, da vil den holdes fuktig over lenger tid og den vil få bedre plass til god vekst!
  Silje Gartner
 • Takk for svar! Men bør ekauluptusen overvintres i stua eller på innglasset balkong?

  Takk for tips med omplanting hvert år. Kjøpte den i går og syns at endene/der skuddene vokser fra har begynt å krølle seg litt allerede. Har vannet mye og står lyst og i stua, så håper at det vil gå bra med den!
  Alette
 • Hvis balkongen er frostfri gjennom vinteren så ville jeg hatt planten der, ellers innendørs så svalt som du har mulighet til.

  Er du uheldig og får tupper som tørker kan du også beskjære den lett - da bryter den bare på nytt. :-)
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.