Til seneste kommentar

Thuja hekk - når slutte å vanne?

Hei. Når skal man slutte å vanne Thuja brabant hekken? Hvor mange grader skal værmeldingen si?
Daniel
Vis beste svar

Kommentarer

 • Hei Daniel!

  Det var et godt spørsmål! Grader kan jeg dessverre ikke spesifikt si, men jeg kan gi deg litt andre råd.

  Når det gjelder vanning av vintergrønne planter som tuja på høsten, så trenger du generelt sett ikke vanne så ofte. På høsten regner det mer, så naturen tar oftest hånd om det selv, men om det går noen dager uten regn kan det være greit å vanne litt selv hvis jorden føles tørr.

  Se gjerne til at den har vann fram til at bakken fryser, men vann ikke så mye at det blir isklumper i jorden. En velvannet hekk på høsten kommer til å gi planten større mulighet til å klare våren som kommer, da risken for tørkeskader fra telen i bakken er stor.

  Sist kan jeg også nevne at en etablert hekk med tuja oftest trenger mindre stell enn en hekk som er nyplantet. Vil du at den skal holde fukten lenger, så kan du også gjerne legge et lager dekkbark på jorden rundt plantene

  Håper svaret var til hjelp!
  Jennie Gartner
 • Hei, takk for svar! Til info er dette en nyplantet ferdighekk (180-200) som vi planter slutten av august. Endrer det noe? Og holder det med vanning 1-2 ganger i uken? Vi har sett at noen blader er blitt brune. Vet du grunnen til det? Kan det være overvanning? Hva kan man evt gjøre for å fikse dette? Se bilder vedlagt.
  Daniel
 • Hei igjen!

  At den er nyplantet betyr bara at den er litt mer følsom for tørke og kulde, men så lenge den tas hånd om på rett måte så skal det ikke være noe problem.

  En nyplantet thuja som ikke har rukket å etablere seg enda kan trenge litt ekstra hjelp, til dels via litt støttevanning (som du jo allerede gjør!) og du kan også dekke jorden med dekkbark både for å beskytte mot kulden og for å holde på fukten. I lengden fungerer også barken som næring når den naturlig blir brutt ned.

  Hvor ofte du trenger å vanne på høsten varierer, ettersom været er så skiftende. Derfor vil jeg råde deg til å vanne etter behov - sjekk noen ganger i uka om jorden føles tørr og gå etter dette.

  Sist kommer spørsmålene om de gule grenene. Dette er faktisk helt naturlig, og spesielt vanlig for en relativt nyplantet hekk. At den får gule grener er bare planten som kvitter seg med de deler som ikke var så livskraftige, samt at den gjør plass for ny vekst.

  Ettersom den også er plantet så nylig råder jeg deg til å kjøpe inn skyggenett som du kan benytte under vår-vinteren når solen og varmen begynner å komme tilbake, mens jorden forsatt er frossen. Dette bør du gjøre et par år framover, for å forhindre skader på plantene på grunn av telen.

  Du kan lese mer om å plante tuja her: Tuja – slik lykkes du med med planting og beskjæring
  Jennie Gartner
  Beste svar
 • Takk for svar! Hva slags skyggenett trenger jeg til 20 meter med thuja hekk 180-200m (brabant)?
  Daniel
 • Hei!

  Så lenge det er skyggenett som er gjort for å dekke vintergrønne planter så skal det virke. Husk å sette nettet slik at det ikke tynger på grenene. Som det ser ut nå så har vi to sorter i vårt sortiment:

  Skyggenett

  Strie

  Håper at det er til hjelp!
  Jennie Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.