Til seneste kommentar

Thujahekk vokser ujevnt, hva kan jeg gjøre?

Hei!

Vi har nylig tatt over et hus som har en stor thujahekk, og nesten alle er i ulik høyde og noen har nesten ikke vokst i det hele tatt.

Hvordan vedlikeholder og beskjærer vi en slik hekk for å få den tett og jevn? Målet er en høy og tett hekk uten innsyn , på høyde med de høyeste vi har 🙂
Hva slags produkter har dere som dere anbefaler oss å bruke? Den skal kanskje gjødsles på denne tiden av året? Og beskjæres noe også kanskje?

Lurer samtidig på om det er smaragd eller Brabant vi har?

Legger ved noen bilder av hekken slik at dere kan se 😊

På forhånd tusen takk for all hjelp 🙂🙏

Vennlig hilsen Camilla 

Camilla

Kommentarer

 • Hei Camilla!

  Her var det litt forskjellig ja! Dette er 'Smaragd', og når plantene er så ujevne i høyden som dette skyldes det som regel forholdene i bakken, men det kan også være ting som har preget enkeltplantene mens de vokste opp - kulde eller tørke, f.eks., som har svekket dem. Det kan jo også være at forrige eier har måttet erstatte noen planter som f.eks. har blitt tatt av vinteren - om du har mulighet til å spørre om dette så hadde jeg gjort det, så vet du om det er noe feil i bakken eller ikke! Når det er grunnforholdene som er feil så synes det gjerne på partier av hekken, og ikke bare på enkeltplanter. 

  Thuja tåler dårlig kraftig beskjæring, og bør aldri beskjæres inn forbi der den er grønn. Den skal også ikke klippes i høyden før den har nådd ønsket høyde, så for å få jevn høyde på hekken så må du enten erstatte noen planter eller være tålmodig. Noen planter, som de to små på de siste bildene dine, hadde jeg vurdert å erstattet med høyere planter for et bedre resultat.

  Når du beskjærer ellers så forsøk å gi plantene en A-fasong, slik at lyset kommer til på hele planten. Beskjær også ca. halvparten av det grønne hvert år når du er fornøyd med høyde og bredde, og unngå for all del at plantene vokser så mye at du må klippe dem kraftig tilbake senere - det tåler de svært dårlig.

  Du kan gi gjødsel 2-3 ganger i løpet av sesongen, fra vekststart i ca. april til ca. midt i august - etter det skal de forberede seg på hvile. Til Thuja bør du bruke en kalkfri gjødsel, som blåkorn eller vår naturlige hagegjødsel eller hønsegjødsel, om du ønsker en organisk gjødsel. :-)

  Lykke til!
  Silje Gartner
 • Hei Silje 😀
  Takk for utfyllende svar og god hjelp! 😀

  Er det mulig å grave opp en plante på en av sidene på hekken (der er det ganske fine planter nemlig) å sette disse ned der du anbefaler å plante nye, eller liker tuja dårlig å graves opp å flyttes på?

  På forhånd tusen takk 😀
  Camilla
 • Ja, det er absolutt mulig men dette bør gjøres utenfor vekstsesongen. Hvis det fortsatt ikke er veldig varmt hos deg så hadde jeg gjort det nå med én gang, eller ventet til høsten. Når du flytter etablerte planter så bør du få med deg så mye av røttene som mulig, eller eventuelt beskjære planten tilbake i like stor grad som du må fjerne røtter - i dette tilfellet tåler jo som sagt ikke thujaen veldig kraftig beskjæring, så sørg heller for å få med mest mulig at rotklumpen.

  Når plantene er flyttet så er de som "nyplantede" den første sesongen, så du må passe på å hjelpe til med vanningen, spesielt i tørkeperioder!
  Silje Gartner
 • Takk for kjempe fine tips Silje!

  Da krysser vi fingrene for at vi får oss en super thujahekk med litt ekstra kjærlighet 😀

  Ha en fin dag!
  Camilla

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.