Til seneste kommentar

Hvilket tre til vindfull plass ved sjøen?

Hei,
Vi jobber med et prosjekt der vi tenker å lage en utebenk i betong. Formen skal være organisk, og vi ønsker å ha et hull i midten av benken der det skal stå et tre.

Hvilket tre kunne egnet seg for noe slikt?
Benken vil være 45cm høy, men vi har mulighet til å grave ut underom man må ha jord i større dybde.

Området dette er på er ved sjø, og mye utsatt for vind.

Mvh

Nina
Nina

Kommentarer

 • Hei Nina!

  Et tre trenger jo litt mer jord enn 45 cm, litt avhengig av hvilket tre du velger og hvor stort det blir. 50-60 cm for mindre trær og 60-70 cm for større trær er hva man minimum bør ha for å sikre gode vekstforhold.

  Trær som kan egne seg i disse forholdene kan f.eks. være forskjellige typer lønn - kulelønn (Acer platanoides 'Globosum') er et fint tre som ikke blir altfor høyt, opp til maks 5 meter, og tåler godt med vind.

  Hengealm (Ulmus glabra ‘Pendula’) er et flott tre som blir 3-4 meter høyt. Tålelig for vind, og har et mer frodig utrykk da greinene vokser nedover - du får grønn vekst hele veien ned, og ikke den typiske "stammen".

  Hvis du ønsker og har plass til noe som blir en god del høyere kan jeg foreslå forskjellige typer bjørk, for eksempel hengebjørk (Betula pendula ‘Dalecarlica’ E) som kan bli 15-20 meter høyt, eller Ullungrogn (Sorbus ulleungensis ‘Dodong’ E) som kan bli 8-10 meter, og har i tillegg flotte høstfarger.

  Osp, spesielt kanskje da søyleosp (Populus tremula ‘Erecta’) er et slankt og høyt tre som også tåler mye vind - dette kan bli 12-15 m høyt.

  Nå vet jeg ikke hvor i landet du befinner deg men alle disse er hardføre til minst H5, noen av dem H6 og H7. Disse trærne varierer jo en del både i høyde, bredde og form så jeg anbefaler at du googler bilder av de forskjellige for å se om noen av dem kan fungere til ditt formål!


  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.