Til seneste kommentar

Hvorfor blir barlinden vår brun om vinteren?

Vi plantet en barlindhekk for noen år siden (Hilli) som hver år blir brun/orange på vinteren. Trodde barlind skulle være vintergrønn, så hva kan årsaken være at ikke vår er det?
Vibeke

Kommentarer

  • Hei Vibeke!

    Ja, Barlind er vintergrønn men den kan bli brun om vinteren om den for eksempel får frostskader, eller sviskader av vårsolen. Hvor i landet er dette, og vet du hvilken sort du har? Blir hele hekken brun? Har du noen bilder?
    Silje Gartner
  • Hei!
    i år er det faktisk bare et tre som er blitt brunt/orange. Alle trærne har kommet seg litt ut på våren/sommeren, men veldig irriterende at de ikke er vintergrønne siden det var en av årsakene til at vi valgte denne typen. Typen er Hilli. Vi bor i Kristiansand.

    Vibeke
  • Hei Vibeke!

    Dette ligner mye på sviskader fra vårsolen, som ikke er uvanlig på vintergrønne planter. Spesielt Barlind er jo en vintergrønn busk som trives best i noe halvskygge, og vårsolen kan fort bli litt for intens. For å unngå dette bør du dekke til hekken med f.eks. strie i den perioden hvor solen kommer tilbake mens det fortsatt er frost i bakken. Etter en stund vil plantene ha tillvendt seg lyset, og du kan fjerne dekket. Det spørs litt på sesongen og klimaet akkurat der du bor, men vanligvis er det ikke snakk om lenger enn noen uker tidlig vår. 

    Noen av plantene kan være mer utsatt enn andre, som kan være grunnen til at bare noen planter får skader. Det avhenger av både hvordan solen treffer, samt forholdene i bakken der de står.
    Silje Gartner
  • Dette var rart, for de blir brune/orange på høsten før vinteren setter inn.
    Vibeke
  • Hmm, ja da kan det rett og slett være sviskader fra sommersolen, men litt rart om det først dukker opp på høsten. Ser du noen tegn til dette i løpet av sommeren? Er det mye sol på stedet?
    Silje Gartner
  • Vi ser ingenting i løpet av sommeren og ja det er mye sol der; faktisk nesten fra morgen til kveld.
    Vibeke
  • Jeg og kollegaene mine har sett litt på denne, og vi er vel alle enige i at det ligner mest på sviskader - spesielt om plantene klarer å bli grønne igjen, som du beskriver.

    Vi synes derimot at det er litt merkelig at det ikke dukker opp noen tegn i løpet av sommeren, så jeg får det ikke helt til å stemme. Planter er jo derimot ulike, og kan reagere veldig ulikt.

    Min "teori" kan være at enkeltplanter i hekken din kanskje også står med litt grunnere jord, eller ikke har like sterke røtter, og dermed har tørket litt mer enn de andre gjennom sommeren. Det kan bidra til å svekke planten ovenfor andre utfordringer.

    Mitt beste råd er å passe på vanningen i år, spesielt om det er noen områder som oftere får disse skadene enn andre. En godt etablert hekk kan som regel finne vann selv om den har gode grunnforhold, men som et tiltak så vær litt obs i eventuelle tørkeperioder i sommer, og hjelp til med vanningen. Du kan også med fordel spe på med f.eks. kugjødsel for å bidra til sterkere planter som tåler mer. Med alt hell så kanskje de ser bedre ut til høsten? Følg gjerne med gjennom sommeren, om du ser at dette skjer på nytt og når!

    Selv om dette skjer på høsten hos deg, så er det fortsatt en god idé å vurdere vårdekking mens solen er på vei tilbake, spesielt siden det er mye sol der denne står hos deg. Alle vintergrønne planter er som sagt utsatt for sviskader om våren, og det kan muligens i det minste bidra til at skadene ikke blir verre, og at plantene får tilbake grønnfargen raskere. :-)
    Silje Gartner
  • Tusen takk for et utfyllende svar 🤗
    Vibeke

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.