Sykdom på sitrontre?

Se vedlagte foto. Hva er dette og hva gjør jeg? Treet er ellers friskt og fint, men mye nye skudd og blomster

Linda

Kommentarer

 • Hei Linda!

  Her har du dessverre fått skjoldlus på treet ditt, som ikke er uvanlig på sitrus. Skjoldlus er litt mer utfordrende å bli kvitt enn en del andre da de er dekket av et beskyttende lag, som ikke alle midler klarer å trenge gjennom på en effektiv måte. Det beste du kan gjøre i første omgang er derfor å fjerne så mange du kan for hånd, enden med pinsett eller ved å "tørke" dem av med f.eks. litt fuktig papir.

  Jeg har skrevet litt om bekjempelse av disse her: Hvordan bli kvitt skjoldlus på Monsteraen min?

  Lykke til!
  Silje Gartner
 • Er det de jeg tror er brune flekker som er lusene? Uff, det ene treet har mange, det andre treet har ganske få. De har stått ved siden av hverandre, flyttet dem fra hverandre da jeg oppdaget dette - men for sent. Kan jeg evt fjerne bladene som har dette på seg? Det er konsentrert til noen få blader såvidt jeg kan se.
  Linda
 • Ja det stemmer, de ser ikke ut som lus hvis du ikke vet hva de er. Ja, det kan du absolutt men jeg ville også passet på for å se om det utvikler seg på de andre bladene også, og eventuelt behandlet om du ser noe. Men å fjerne de verste bladene vil absolutt kunne hjelpe!
  Silje Gartner
 • Takk for hjelpen!
  Linda
 • Hva heter middelet jeg evt kan kjøpe og spraye på?
  Og hvor lang avstand må det være mellom plantene for at det ikke skal spre seg?
  En siste ting; når kan sitrontrærne flytte ut?
  Linda
 • Både insektsprayen som heter Provanto og også Solabiol skal fungere mot Skjoldlus - Provanto er systemisk, og går inn i planten. Om du har frukter på vei, så hadde jeg derfor heller gått for Solabiol.

  Sitrontrærne kan flyttes ut når temperaturen holder seg jevn og relativt varm hele døgnet, gjerne ikke mindre enn rundt 10 grader. Før dette kan det være greit med en gradvis tilvenning, slik at ikke kulden og solen kommer for brått på.
  Silje Gartner
 • takk. Og avstand mellom plantene for å forhindre overføring? det er mitt siste spørsmål...
  Linda
 • Beklager, det misset jeg. Det er litt vanskelig å si sikkert, så mens plantene behandles så hadde jeg anbefalt å holde dem på et separat rom for å være på den sikre siden. Ellers så vil nok en avstand på 4-5 meter gjøre det utfordrende for dem å spre seg.
  Silje Gartner
 • tusen takk!
  Linda
 • Hei igjen, lurer på en ting til. Jeg har lest om skjoldlus på nettet, og overalt står det at de sitter på undersiden av bladene. Mine sitter på oversiden alle sammen. Er det fortsatt skjoldlus, eller kan det være noe annet? Hvis det er skjoldlus, vil man kunne se at lusene beveger seg?
  Linda
 • Hei igjen Linda!

  Det er fortsatt skjoldlus - skjoldlus er en betegnelse på mange forskjellige typer lus, som har til felles at de sitter under et "skjold". Ullus er for eksempel en annen type skjoldlus, som oftest sitter i bladfester. De kan altså sitte på på toppen og på bunnen av bladet.

  Mengden bevegelse varierer også fra type til type, men de som har faste skjold som denne pleier å sitte i ro mens de suger plantesaft, og du vil nok ikke se noe bevegelse da selve dyret er under "skjoldet".
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.